Wat is Restorative Yoga en waarom het zo goed voor je is

Vind je Savasana, de ontspannende houding aan het einde van de yogales altijd het fijnste onderdeel van de les? Dan is Restorative Yoga, of restoratieve/herstellende yoga, echt wat voor jou!

In een Restorative Yoga-les ligt de nadruk namelijk op het volledig ontspannen in een houding. Het lijkt hierin een beetje op Yin Yoga maar is toch duidelijk wat anders.

In dit blog vertel ik je alles over deze heerlijke vorm van yoga, benoem ik de voordelen, ga ik in op het verschil met Yin Yoga en deel ik een fijne houding.

Wat is Restorative Yoga

Een van de belangrijkste kenmerken van Restorative Yoga is het gebruik van ‘props’: materialen zoals een (meditatie-)kussen, dekens, oogkussentjes of blokken. In elke houding zoek je naar een zo’n comfortabel mogelijke ondersteuning, zodat je je volledig kan overgeven aan de houding.

Wanneer je in een houding bent, ligt de nadruk op het openen van het lichaam, niet op het stretchen van bepaalde gebieden.

Je creëert met alle props een houding die helemaal past bij jouw lichaam. Eenzelfde houding zal er dus bij iedereen net even anders uitzien.

Restorative Yoga is voor iedereen toegankelijk, juist omdat je de houdingen helemaal kan aanpassen naar jouw lichaam en situatie.

De focus ligt op het aan activeren van de ‘relaxation response’: een proces in je lichaam waarbij je herstelt en heelt.

Je blijft tussen de 3-20 minuten in een houding, afhankelijk van de houding en jouw lichaam.

Restorative Yoga is een mooie oefening in mindfulness in bewust stil-zijn.

De houdingen zijn net als de actieve vormen van yoga gebaseerd op achterover-buigingen, voorover-buigingen, twisten, zijwaartse strekkingen, omgekeerde houdingen en verschillende varianten op Savasana.

Waarom Restorative Yoga zo goed voor je is

Deze vorm van yoga gaat over ont-prikkelen, ont-moeten, over loslaten en overgave. Door je lichaam helemaal te ondersteunen in een houding, lukt het je makkelijk(er) om in een diepe ontspanning te komen. En dat heeft vele voordelen:

  1. Je schakelt naar de rust- en herstelmodus, wat wil zeggen dat je bloeddruk en hartslag dalen en je spieren ontspannen.
  2. Je spijsvertering en immuunsysteem komen in de actieve stress-modus op een laag pitje, en krijgen in deze rust en herstel-modus alle ruimte.
  3. Je leert (weer) om bewust diep te ontspannen en op de manier te helen, zowel fysiek als mentaal. Je stimuleert het zelfgenezend vermogen van je lichaam.
  4. Een oefening in observeren en loslaten, van zowel fysieke spanning als bepaalde (ongezonde) patronen die al heel lang bij je zijn.
  5. Een oefening om in stilte zijn, zonder afleiding, met jezelf.

De verschillen met Yin Yoga

Restorative Yoga lijkt in bepaalde opzichten op Yin Yoga, maar is toch echt wat anders:

  1. Bij Yin Yoga zoek je actief een bepaalde strekking op, die ook best oncomfortabel (maar niet pijnlijk) mag voelen. Restorative Yoga focust op het (zacht) openen van het lichaam, en niet op de strekking.
  2. Restorative Yoga is in eerste instantie een therapeutische vorm van Yoga. Yin Yoga kan dit ook zijn, hier ligt niet de nadruk op.
  3. Het doel van Restorative Yoga is het stimuleren van de ‘relaxation response‘. Bij Yin Yoga ligt de focus meer op het creëren van ruimte in het lichaam en het (daardoor) stimuleren van de doorstroming van energie (Chi of Ki)

Wil je een keer een restorative houding proberen?

In dit blog leg ik de basis-relax-houding uit, die je misschien ook kent als Savasana. Maak de houding met gebruik van dekentjes, kussens of een oogkussentje, nog comfortabeler, zodat je je helemaal kunt overgeven.

Een andere fijne houding is een variant hierop, waarbij je benen iets omhoog brengt door je onderbenen op een stoel of bank te plaatsen. Dit creëert ruimte en ontspanning in de onderrug, en is ook meteen een hele lichte omgekeerde houding. Uit vele onderzoeken is gebleken dat een omgekeerde houding een sterk ontspannend effect heeft.

Wil je samen met mij aan de slag met je angst- en spanningsklachten?

Boek een (gratis) RUST-gesprek in m’n online agenda en dan gaan we samen kijken wat jij nodig hebt om tot rust te komen.