De beste reactie op stress: de ‘relaxation response’

Ik ben altijd op zoek naar fijne manieren om de relaxation response te triggeren, door bewust diep te ontspannen met bijvoorbeeld yoga nidra, meditatie of een kalmerende restorative yoga-houding.

Maar wat is dat nu eigenlijk, de relaxtion response? In dit blog lees je er meer over!

De term is oorspronkelijk van Dr. Herbert Benson, professor, schrijver, cardioloog, en oprichter van Harvard?s Mind/Body Medical Institute. Hij schreef (al) in 1975 het boek The Relaxation Response.

In essentie is de relaxation response de tegenhanger van de flight or fight-response, die in werking treedt op het moment dat we onder druk staan.

Actie versus rust en herstel

Wanneer we in de actie-modus zijn, komen er een aantal stress-hormonen vrij, stijgt onze bloeddruk en hartslag, vernauwen de vaten, verhoogt de spierspanning en zijn we klaar om in actie te komen. Super handig als je in echt levensgevaar bent, maar… ons lichaam maakt geen onderscheid tussen echt (levens-)gevaar of de stress die je ervaart door hoge werkdruk, altijd bereikbaar zijn, of al het nieuws en de maatregelen rond de Corona-crisis die we op dit moment ervaren.

De tegenhanger: de relaxation response, brengt het lichaam tot rust: bloeddruk en hartslag dalen, je spieren ontspannen zich en je immuunsysteem krijgt een boost waardoor lichaam zich weer kan herstellen.

Over het algemeen zitten we met z’n allen veel te vaak en te lang in de actie-modus en weten we niet meer zo goed hoe we die andere rust-en-herstel-modus moeten activeren.

We weten inmiddels ook dat het niet goed voor je is als je altijd maar in die actie-modus zit, en te weinig rust en herstelt. Steeds meer klachten (zoals paniekaanvallen) en ziektes zijn te herleiden naar chronische stress.

Hoe kan je zelf de Relaxation Response activeren?

We gaan snel naar het goede nieuws: Dr. Benson toonde in 1975 al aan dat je zelf die rust-en herstel-modus kan activeren door bewust te ontspannen. En dat kan op verschillende manieren:

  1. Met je adem. Door je adem wat dieper te maken (je voelt je buik bewegen wanneer je ademt) en wat langer uitademt, activeer je de Relaxation Response.
  2. Door te mediteren. Door regelmatig te zitten of liggen en bewust te zijn van de adem breng je jezelf in de rust- en herstel-modus.
  3. Met een Restorative Yoga houding of sessie. Het doel van alle restorative yoga houdingen is het triggeren van de Relaxation Response. Door het lichaam mild te openen, volledig ondersteund door dekens en kussens, help je je lichaam en geest diep te ontspannen.
  4. Door naar een Yoga Nidra sessie te luisteren. Bij Yoga Nidra wordt je stapsgewijs in een steeds diepere ontspanning gebracht. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is heerlijk comfortabel liggen en luisteren naar de sessie. Makkelijker kunnen we het niet maken! 🙂
  5. Met een massage. Het ontvangen van een massage, zoals shiatsu, rebalancing of welke vorm dan ook, helpt je diep te ontspannen.

Verlang je naar meer rust in je hoofd en lichaam? En wil je leren hoe je op een leuke, makkelijke en effectieve manier jouw ‘relaxation response’ activeert?

Het Slowww Membership

Als Slowww Member kan je wekelijks meedoen met Slowww Yogalessen en krijg je toegang tot een besloten Facebookgroep met extra verdieping en motivatie om tijd te (blijven) maken voor rust.

Hier lees je er alles over en kan je je meteen aanmelden!

Met de kortingscode NAZOMER betaal je de eerste 3 maanden €27/maand (ipv €37/maand) voor het Slowww Membership. (Je kan t/m 29 augustus gebruik maken van deze korting)