Boom in de wind

Wat is Chi, Ki of Prana?

Zowel bij Yin yoga als bij shiatsu stimuleer je doorstroming van ‘energie’ in je lichaam. Deze energie wordt in China Chi genoemd, in Japan Ki of in India Prana. Deze energie stroomt via meridianen (of nadi’s) door je lichaam. Chi vormt de basis van de Oosterse Geneeskunde, maar wat is deze Chi, Ki of Prana nu eigenlijk? In dit blog ga ik daar wat dieper op in.

De vertaling van Chi naar ‘energie’ dekt niet helemaal de lading, maar er is simpelweg geen Nederlands (of Engels) woord dat dichter in de buurt komt. Het is om te beginnen goed om te beseffen dat Chi zich niet alleen in ons lichaam bevindt, maar de basis is van alles wat we om ons heen zien en wat we zien en voelen in ons lichaam.

Dampende rijst

Het Chinese teken voor Chi geeft al wat beter aan wat het dan wel is: het symboliseert een kom met dampende rijst. Het bovenste deel van het teken betekent ‘opstijgende stoom’ en het onderste deel ‘graan’. Chi is hier de damp die omhoog kringelt. Het is niet tastbaar, het is niet de kom, of de rijst.

Het symbool van Chi

 

 

 

 

 

 

Onzichtbaar

Chi is dus een onzichtbare kracht die je niet kan meten. Je kan wel de effecten van Chi zien en voelen, in alles om je heen en in je lichaam. Alles wat tastbaar is, wat materie is (bomen, zand, je lichaam etc) is Chi die een bepaalde vorm heeft aangenomen. Door Chi groeien bomen, ontstaan er bergen en voelen en denken we op een bepaalde manier. Het is de vitale (levens-)kracht die achter iedere beweging zit, in de breedste zin van het woord. We zien dus niet de Chi zelf, maar wel de manifestaties van Chi.

Van de zon naar de golven in het zand

Paul Grilley legt in zijn boek Yin Yoga Principles & Practice aan de hand van het volgende verhaal heel mooi uit wat Chi is: Wanneer de zonne-energie de aarde bereikt en de bovenste laag van de atmosfeer raakt, manifesteert deze energie zich als de beweging van lucht. Wanneer deze wind de zee bereikt, ontstaan er golven. Wanneer deze golven op het strand komen manifesteert deze energie zich als als zandgolven op het strand. De energie zelf is niet gemaakt van zonlicht of lucht of water of zand, maar het manifesteert zijn aanwezigheid in de verschillende ‘weefsels’ van de aarde. Op dezelfde manier is Chi ons lichaam geen elektriciteit of gevoelens of gedachten, maar zijn spanning, verharding, gevoelens etc allemaal manifestaties van Chi.

Iets concreter

‘Manifestaties van Chi’… klinkt nog steeds erg abstract, toch? Aan de hand van deze concrete voorbeelden wordt dit begrip iets duidelijker.

In sommige gebieden, bijvoorbeeld aan de zee, komt de wind grotendeels uit een richting, en dit heeft een gevolg voor de bomen in dit gebied. De vorm van de boom verandert door de constante wind van een kant, en zal scheef gaan groeien. Deze scheve groei is een manifestatie van Chi.

Boom in de wind

Ook in je lichaam kan je de stroom van Chi langdurig blokkeren of op een bepaalde manier laten stromen. Als je bijvoorbeeld altijd (onbewust) je schouders een beetje omhoog trekt, kan de Chi niet goed stromen in dat gebied en zal het steeds meer gaan verharden.

Chi als basis voor een goede gezondheid

Volgens de Traditinele Chinese Geneeskunde vormt het vrij kunnen stromen van Chi door je lichaam de basis voor een een goede gezondheid. Wanneer Chi geblokkeerd is, of de verkeerde kant op stroomt, kan dit (uiteindelijk) klachten of zelfs ziekte veroorzaken. Je kan de doorstroming van Chi op allerlei manieren positief beïnvloeden: met Yin Yoga, met shiatsu, maar ook met je ademhaling, goed eten en bewegen.