Ontspannen en opladen in de Basis Relax Houding

We bewegen eigenlijk de hele dag. Als het niet fysiek is, dan wel mentaal door tv te kijken, met je telefoon bezig te zijn of zelfs door te lezen. 

De tegenhanger van onze constante behoefte en neiging om te bewegen is de Basis Relax Houding. Het nodigt je uit om heel bewust niet te bewegen, alleen maar te liggen en te zijn. 

Als je je om wat voor reden dan ook opgejaagd voelt, is deze houding dé manier om je binnen 5 a 10 minuten weer helemaal rustig en opgeladen te voelen.

In dit blog zal ik stap voor stap uitleggen hoe je zo comfortabel mogelijk kan liggen en ga ik wat dieper in op de voordelen van deze houding, omdat het effect van deze ogenschijnlijk eenvoudige houding zo krachtig is en me iedere keer weer verrast. 

In de houding komen:

Je wilt in deze houding nergens een bepaalde strekking of oncomfortabel gevoel ervaren, zodat je voor je gevoel minimaal 20 minuten kan blijven liggen. 

 • Kom op je rug liggen, op een matje, bank of bed.
 • Je benen liggen wat van elkaar 
 • Laat je benen en voeten ontspannen naar buiten vallen
 • Je armen liggen langs je lichaam, iets van het lichaam af
 • Je handpalmen wijzen richting het plafond
 • Breng je kin wat richting je borst, zodat je lengte en ruimte creëert in je nek

Props: deken(s), kussen/bolster, (eventueel) oogkussentje

Voel of er gebieden zijn die extra ondersteuning nodig hebben:

 • Plaats eventueel een opgevouwen deken onder je hoofd en nek
 • Plaats eventueel opgevouwen dekens onder je (boven-)armen, om zo je schouders volledig te ontlasten
 • Plaats een bolster of een opgerolde deken onder je knieën om zo je onderrug te ontlasten
 • Leg een deken over je hele lichaam. Wanneer je diep ontspant, koel je altijd een beetje af. 
 • Leg een oogkussentje op je ogen als je die hebt (aanrader!)

Lees hier meer over deze en andere kalmerende houdingen.

De voordelen

Minder prikkels

Wanneer je stilligt, en je lichaam helemaal is ondersteund, bereiken steeds steeds minder prikkels je zenuwstelsel, zodat je steeds rustiger wordt. Je trapt hiermee even op de rem, laat het gaspedaal los en schakelt van het actieve deel van je zenuwstelsel (de vecht/vlucht-respons) naar dat deel van je zenuwstelsel dat je lichaam in de rust en herstelmodus brengt. 

Lichaam laadt weer op

Op het moment dat je lichaam schakelt naar de rust-en-herstel-modus, dalen je hartslag en bloeddruk. Tegelijkertijd krijgen andere processen in je lichaam, zoals je immuunsysteem en je spijsvertering weer alle ruimte. Je lichaam is dus aan het opladen en herstellen, terwijl jij lekker stil ligt te ‘zijn’.

Oefenen in ‘zijn’ 

In deze houding oefen je in ‘zijn’ in plaats van ‘doen’. Je lichaam is helemaal stil, er is alleen de beweging van je ademhaling. Je observeert in plaats van reageert, zonder iets te willen veranderen, te repareren of er wat van te vinden. Je brein komt hierdoor in een meditatieve staat en komt helemaal tot rust. 

Niet zo gek dus dat je je weer helemaal opgeladen voelt na 5 à 10 minuutjes (of langer als je wilt) in deze houding!