"Als geen ander heb ik de taal van het lichaam leren
begrijpen. Ik neem je graag een stukje mee in mijn verhaal"

Mijn verhaal

Mijn missie is vrouwen met angstklachten in contact brengen met zichzelf, zodat ze de fluistering van deze angstige gevoelens horen en vanuit verbinding en vertrouwen daarop kunnen handelen. Je vaak angstig voelen en/of een paniekaanval is uiteindelijk een (extreem) signaal van je lichaam. Met een schreeuw geeft het aan dat je niet luistert. Je kan de schreeuw voor zijn door het gefluister op te merken, maar dit hoor je pas wanneer je stil bent en naar binnen keert. Als geen ander heb ik deze taal van ons lichaam leren begrijpen. Ik neem je graag een stukje mee in mijn verhaal.

Als een kameleon door het leven

Onbewust ben ik altijd bezig geweest met mezelf aanpassen en iets willen zijn wat ik niet echt ben. Ik wil graag dat anderen zich fijn voelen en ik realiseerde me al heel jong dat ik daar een aandeel in heb. Op de middelbare school zat ik bij iedere les vooraan en stak ik bij iedere vraag mijn vinger hoog in de lucht. Binnen no time ontdekte ik dat mijn klasgenoten dit niet cool vonden. Ik heb toen besloten iemand anders te worden. Iemand die erbij hoorde, anderen blij maakte en met iedereen goed kon opschieten. Tijdens mijn studie Muziekwetenschap in Amsterdam begon ik voor het eerst wat meer te ontdekken wie ik zelf eigenlijk was. Vrij dansend op de dansvloer in de RoXY klikte er iets: dit ben ik. En dit  contact met mensen vanuit lichamelijke beweging voelt echt. Veel echter dan een gesprek. Desondanks lukte het me niet om vanuit dat ‘dit ben ik’ gevoel te leven. Tijdens mijn werk bij  een platenmaatschappij dacht ik dat de muziekindustrie mijn leven was. Een aantal jaren later sprak ik in mijn nieuwe werk bij een uitgeverij op diezelfde manier over boeken. Hoewel ik ergens voelde dat het niet klopte, ging ik als een kameleon op in verschillende werelden en mensen. Rond mijn 30ste  besloot ik in mijn eentje door Nepal tereizen. Achteraf denk ik: had ik toen maar het lichaamsbewustzijn gehad om te doorvoelen wat echt van mij is. Maar ik vertrouwde vooral het stemmetje in mijn hoofd dat zei: je moet avontuurlijk zijn.

Leren vertrouwen op mijn gevoel

Het werd een reis waarin ik ver over mijn eigen grenzen ging. Zonder telefoon of e-mailcontact werd ik helemaal teruggeworpen op mezelf. En doordat ik nog niet in contact stond met mijn eigen gevoel, vertrouwde ik mezelf niet genoeg in de beslissingen die ik maakte. Ik kwam in een hyperalertheid terecht en ervoer mijn eerste paniekaanval. Eenmaal thuis stond ik op overleefstand en had ik zo’n tien paniekaanvallen per nacht. In de jaren die volgden ben ik op zoek gegaan naar hulpmiddelen om mijn paniekaanvallen te voorkomen. Dit bracht me onder andere bij Shiatsu massage en yoga. Ik leerde contact maken met mijn lichaam en dat ik meer ben dan alleen mijn hoofd. Intuïtief ben ik naast mijn werk aan een vierjarige opleiding tot Shiatsu therapeut begonnen. Hoewel ik de keuze rationeel niet begreep, voelde ik dat ik dit moest doen. Het werden jaren van groot zelfonderzoek. Voor het eerst ontmoette ik ook gelijkgestemden die op dezelfde manier naar de wereld keken. Heel geleidelijk werd ik rustiger, durfde ik meer op mijn gevoel te vertrouwen en werden de paniekaanvallen minder.

Ken je de Slowwwcast al?

Dit is dé podcast over de kracht van RUST

In iedere aflevering deel ik een verhaal of een inzicht over rust, met soms ter afsluiting aan oefening. Alles om van jou ook een rust-expert te maken!

Tijd om mijn eigen keuzes te maken

Toch moest ik nog een keer een extreme ervaring beleven om uiteindelijk echt voor mezelf te durven kiezen. Eigenlijk had ik al jaren geen paniekaanvallen meer gehad. Maar na een verkeerde keuze door druk vanuit mijn externe omgeving, kwamen ze in alle hevigheid terug. Het lichaam liegt niet en schreeuwde toen ik opnieuw ver over mijn eigen grenzen ging. Zo luid en duidelijk dat ik voelde dat het tijd werd mijn eigen beslissingen te nemen. Ik zegde mijn baan op en besloot van mijn persoonlijke zoektocht mijn werk te maken met mijn bedrijf Slowww. Alles wat ik ontdekte en waarvan ik merkte dat het mij hielp heb ik een opleiding in gevolgd, zodat ik het door kan geven aan anderen. Dat deed ik in eerste instantie via blogs, maar al snel kwam daar ook coaching, lesgeven en online en offline trainingen bij. De echte verbinding met anderen en het gevoel ‘dit ben ik’, wat ik vrij dansend op de dansvloer van de RoXY voor het eerst voelde, ervaar ik nu in mijn werk. Ik leer mensen door Yin Yoga, simpele ademhalingsoefeningen, Yoga Nidra of Restorative Yoga écht kennen via hun lichaam. Het lichaam dat nooit liegt. En ik laat dat lichaam met allerlei verschillende oefeningen herinneren hoe ontspanning kan zijn. Het zijn hulpmiddelen die ik zelf inzet om naar binnen te keren en om contact te maken met mezelf. Hierdoor hoor ik de fluisteringen en kan ik daar naar handelen. S’ avonds in bad in plaats van een serie kijken. Een wandeling of even piano of ukelele spelen om mijn hoofd leeg te maken. Yoga Nidra om te kalmeren.

Dit is wat ik voor jou kan betekenen

Alles wat ik zelf heb ervaren en waarvan ik weet dat het werkt, geef ik nu door aan jou. Daarin ben ik heel eerlijk: het is geen wondermiddel waardoor je leven binnen een maand helemaal anders is. Zo werkt dat bij mij ook niet. Het is een proces waardoor langzamerhand een bewustzijn ontstaat. Het gaat namelijk niet zozeer om consequent iedere dag je oefeningen doen. Ik lig als moeder van twee heerlijke dochters èn een eigen bedrijf ook veel minder vaak op mijn yogamat dan ik zou willen. Maar ik heb een bewustzijn ontwikkeld waardoor ik inmiddels veel beter aanvoel wanneer ik over mijn grenzen ga. En ik vertrouw mezelf nu genoeg dat ik op dat moment de juiste keuze maak. Dat bewustzijn en dat vertrouwen gun ik jou ook. Daarom begeleid ik je graag in jouw proces, zodat je steeds een beetje beter naar jezelf leert luisteren.