Het klokje rond met meridiaan-strekkingen

Heb je wel eens van de Chinese Klok gehoord? Deze klok gaat ervan uit dat de verschillende meridianen op verschillende momenten op de dag actief zijn. In de ochtend ben je bijvoorbeeld vaak het meest helder, aan het einde van dag voel je de energie wat afnemen en naar binnen keren.

Er bestaat een hele oude serie yoga-oefeningen waarbij alle meridianen in de volgorde van deze Chinese Klok worden gestrekt, waardoor de energie (Chi) weer vrij kan stromen. Deze serie heet Makko-Ho. In dit blog deel ik een video waarin de strekkingen laat zien en leg ik de strekkingen stap voor stap uit.

Je kan gebruik maken van deze ‘klok’ door je activiteiten hierop aan te passen. Zo is de ochtend vaak een goed moment om mentaal actief te zijn, omdat je dan vol energie bent en helder in je hoofd. Soms is een bepaalde meridiaan wat uit balans, en heb je daar op dat tijdstip wat last van. Zo kan er bijvoorbeeld een periode zijn waarbij je altijd rond 2 uur in de nacht wakker wordt, en zou dit kunnen betekenen dat de Lever-energie wat uit balans is.

Filmpje!

In onderstaand filmpje laat ik de serie strekkingen achter elkaar zien. Lees onderstaande tekst en uitleg voor eventuele alternatieve houdingen en blijf vijf ademhalingen in iedere houding. Ik heb dit niet gedaan om het filmpje niet te lang te maken. Succes!

Uitleg van de meridiaan-strekkingen

Strekking van de Long- en Dikke darm-meridiaan

De eerste houding in de Makko-Ho serie is de strekking van de Long- en Dikke darm meridianen. Dit koppel is actief tussen 3 en 5 uur (Long) en van 5 tot 7 uur (Dikke Darm) in de ochtend. De Long-meridiaan loopt vanuit je borstgebied over de binnenkant van je arm naar je duim, en je Dikke Darm-meridiaan vanuit je duim meer aan midden/buitenkant van je arm richting je schouder en je gezicht. De strekking is dus vooral gericht op het gebied vanuit je duimen over je armen richting je schouders.

Sta met je voeten op heupbreedte, je knieën niet op slot. Breng je armen achter je lichaam, en haak je duimen in elkaar, terwijl je je vingers gestrekt houdt. Strek nu op een inademing je armen richting de grond, zodat de voorkant van je schouders en je hart/borstgebied zich opent. Vanuit hier buig je op een uitademing naar voren, en laat je je gestrekte armen zo ver mogelijk naar voren zakken. Blijf hier 5 diepe ademhalingen. Wissel van duim (haak ze andersom in elkaar) en herhaal de houding.

Strekking van de Maag en Milt meridiaan

In de tweede houding uit de Makko-Ho serie gaan we de Maag- en Milt-meridianen strekken, die aan de voorkant van je lichaam lopen. Dit koppel is het meest actief tussen 7 en 9 uur (Maag) en 9 en 11 uur (Milt). Er zijn veel versies mogelijk van deze houding, vooral omdat de ‘officiële’ houding voor de meeste mensen niet mogelijk is.  In de Yin Yoga heet deze houding de Saddle Pose.

Zit op je knieën (met 1 of 2 kussens onder je billen tussen je benen in). De wreef van je voet ligt op de grond. Achter je ligt alvast een bolster of een andere verhoging in de lengte van de mat.

Plaats je handen achter je en voel de strekking vanuit je knieën langs je bovenbenen en liezen omhoog over je bovenlichaam. Afhankelijk van de ruimte in je knieën en het weefsel aan de voorkant van je bovenbenen blijf je bijna rechtop zitten, of moet je behoorlijk naar achter zakken om wat te voelen.

Als je genoeg ruimte hebt in, kan je je nu rustig laten zakken met je rug richting het kussen wat achter je ligt. Dit kussen kun je zo hoog maken als nodig is.

De houding is bij sommige mensen ook mogelijk zonder kussen. Je komt dan met je billen tussen je benen zitten, en laat je rug langzaam richting de mat zakken, terwijl je je armen boven je hoofd wegstrekt.

In alle gevallen blijf je vijf diepe ademhalingen in de houding. Kom dan weer rustig uit de houding, en span je buikspieren wat aan, als je merkt dat deze houding pittig was voor je onderrug.

Strekking van Hart en Dunne Darm meridiaan

De derde strekking creëert ruimte en een goede doorstroming in de meridianen van Hart- en Dunne Darm. Dit koppel is actief tussen 11 uur en 13 uur (Hart) en 13 uur en 15 uur (Dunne Darm). Beide meridianen lopen vanuit de pink over de binnen- (Hart) en buitenkant (Dunne Darm) van je arm. Ook zigzagt de Dunne Darm meridiaan over je schouderblad. Deze strekking is er dus op gericht om je armen aan de pinkzijde, en je schouders (schouderbladen) meer ruimte te geven.

Kom zitten met je voetzolen tegen elkaar. Pak je voeten vast, en breng je ellebogen zover mogelijk uit elkaar, zodat je echt die strekking voelt aan de achterkant, bij je schouderbladen. Adem diep in je hartgebied om zo je schouders aan de achterkant ruimte te geven.

Blijf ook hier vijf diepe ademhalingen.

Strekking van de Nier en Blaas meridiaan

In deze vierde strekking strek je de Nier- en Blaas-meridiaan. Dit koppel is actief tussen 15 uur en 17 uur (Blaas) en 17 uur en 19 uur (Nieren). In deze houding ligt de nadruk op het stretchen van de achterkant van je lichaam, waar beide meridianen (o.a.) lopen.

Kom rechtop zitten met je benen gestrekt voor je. Voeten zijn geflexed. Adem in en breng je armen naar het plafond, maak lengte in je rug. Kom op een uitademing naar beneden, en maak de beweging vanuit je heupen. Kom eventueel op een kussentje zitten zodat je bekken al wat naar voren kantelt. Ook kan je een rolletje van een deken onder je knieën leggen.

Blijf hier vijf diepe ademhalingen.

Strekking van de Drievoudige Verwarmer en Hartbeschermer

Deze twee meridianen zijn niet aan fysieke organen gekoppeld, maar hebben een meer energetische functie in ons lichaam. Ze zijn actief tussen 19 uur en 21 uur (Hartbeschermer) en 21 uur en 23 uur (Drievoudige Verwarmer). De meridianen lopen vanuit je hart naar de binnenkant van je arm over het midden (Hartbeschermer) en vanuit je hand over de buitenkant van armen richting je schouders (Drievoudige Verwarmer).

Kom in kleermakerszit, en gebruik waar nodig kussens (onder je billen en/of knieën). Breng dan je armen kruislings voor je lichaam en laat je op een uitademing naar de grond zakken. Strek je armen weg naar de zijkant en laat ze rusten op je benen of op de grond. Blijf hier vijf diepe ademhalingen en wissel dan van kant. Je wisselt van been en je kruist je armen andersom.

Strekking van de Lever en Galblaas

De laatste strekking uit de Makko-Ho serie is die van de Lever (actief tussen 23 uur en 1 uur) en Galblaas (actief tussen 1 uur en 3 uur) De meridianen lopen over de binnenkant van je been (Lever) en aan de gehele buitenzijde van je lichaam (Galblaas).

Kom zitten met je benen zoveel mogelijk gespreid. Kom eventueel op een kussentje zitten om je bekken wat naar voren te kantelen en/of leg een rolletje van een deken onder je knieën. Op een inademing breng je armen omhoog en op een uitademing zak je zijwaarts over je linker- of rechterbeen. Je kan eventueel op je onderste hand steunen. Zorg dat beide zitbotten op de grond blijven en adem diep in de strekking die je voelt aan de zijkant van je lichaam. Na vijf diepe ademhalingen kom je rustig omhoog op een inademing en zak je op je volgende uitademing zijwaarts over je andere been. Blijf je borst/hart-gebied liften.