Yin yoga buiten de mat

Alles wat je op de mat ervaart neem je (on)bewust mee buiten de mat, en dat vind ik het mooiste aan yoga. De houding (asana) en de manier waar je hier mee omgaat op de mat, zegt iets over jou. Hoe ga je bijvoorbeeld om met grenzen, met weerstand, zorg je goed voor jezelf, luister je goed naar wat je lichaam je vertelt?

 

Je dagelijkse leven is eigenlijk een aaneenschakeling van asana’s, die je op dezelfde manier kan ervaren als een houding op de mat.  Voor mij is (Yin) Yoga daarom een fantastische manier om te oefenen met alles wat je gedurende dag ook tegenkomt. Hoe voelt het om een keer te blijven bij de weerstand of je grenzen heel duidelijk te voelen en te bewaken?

 

De kans is groot dat het beoefenen van yoga al bewust of onbewust invloed heeft op je leven ‘buiten de mat’. In dit blog deel ik ter inspiratie vier manieren waarop (Yin) Yoga mij helpt in m’n dagelijkse leven!

 

1) Weerstand ervaren

 

In iedere yoga-houding kom je op een bepaalde manier wat weerstand tegen. Je hebt weerstand nodig om verder te komen en als je dit helemaal niet ervaart, gebeurt er waarschijnlijk niet veel. Weerstand kan soms vooral fysiek zijn, en soms vooral mentaal. Ik heb ervaren dat ik de neiging heb om weerstand een beetje uit de weg te gaan, door bijvoorbeeld wat eerder uit de houding te komen. Ik heb nu ook ervaren wat er gebeurt als je heel ontspannen bij die weerstand blijft: die weerstand, dat onaangename gevoel in je lichaam of die onrust in je hoofd (wanneer mag ik uit deze houding???) wordt steeds minder en milder, en daarna merk je dat er echt iets is veranderd. Je voelt bijvoorbeeld meer ruimte in een bepaald gebied of meer rust in je hoofd.

 

In je dagelijkse leven kom je ook weerstand tegen. De eerste keren dat ik na m’n opleiding yogales ging geven, voelde ik bijvoorbeeld heel veel weerstand (spannend!) en heb ik vaak getwijfeld of dit nu echt wel wat voor me was. Zodra ik op de mat stond als docent en begon met de meditatie ging ik zelf ook rustig ademen en voelde ik de rust over me heen komen. En na afloop van de les voelde ik me geweldig, iedere keer weer. (En nog steeds!). Ik ben nu zo blij dat ik die weerstand niet uit de weg ben gegaan, en weet zeker dat m’n ervaring op de mat me hierbij heeft geholpen.

 

2) Grenzen ervaren

 

Ik noemde dit al even als voorbeeld in de inleiding, want dit is voor mij de belangrijkste les die ik op de yogamat heb geleerd. Zeker bij Yin Yoga is er alle ruimte en tijd om jouw grens in iedere houding te onderzoeken. Zodra je voorbij je grens gaat, voel je spanning ontstaan in je lichaam en verandert je ademhaling. In je dagelijkse leven voelt dat eigenlijk precies hetzelfde. Als ik nu m’n eigen grens negeer, ben ik me daar (meestal J) vrij snel bewust van en handel ik er naar.

 

3) Observeren versus reageren

Yin Yoga heeft me geleerd om in een houding op een yin-manier naar alles wat je ervaart te kijken. Of dat nu een fysiek gevoel is, een emotie of een gedachte. Een yin-manier betekent dat je ‘alleen’ observeert, zonder in actie te komen. Observeren in plaats van reageren dus. Als je pijn ervaart, reageer je natuurlijk wel, maar in alle andere gevallen kan het heel fijn en leerzaam zijn om alleen te observeren. Alsof je er een beetje afstand van neemt. ‘Er is een gedachte’, ‘Er kriebelt een haartje in m’n gezicht’ of ‘Er is een onrustig gevoel’. En een paar ademhalingen verder blijkt dat gevoel of die gedachte er opeens niet meer te zijn. Misschien wel juist omdat je er niet in mee bent gegaan, er niet op hebt gereageerd.

 

4) Ademhalen

Op de mat ervaar ik iedere keer weer hoe lekker m’n lijf en m’n hoofd voelen door een goede diepe en rustige ademhaling. En voel ik nu heel goed wanneer ik dit niet doe. Hier heb ik ook veel aan gedurende de dag. Ik ben me allereerst heel snel bewust van een onrustig gevoel in m’n lichaam, en dat heeft vaak te maken met een oppervlakkige ademhaling. Op zo’n moment haal ik een paar keer diep en adem en voel ik me meteen een stuk rustiger

 

Op welke manier helpt yoga jou in je dagelijkse leven? Deel het in een reactie hieronder, altijd fijn ter inspiratie!