Yin yoga waar moet je op letten

Yin Yoga: waar moet je op letten?

Waar moet je nu op letten bij Yin Yoga? Tijdens m’n lessen vertel ik altijd over ademen, over het ervaren van weerstand en over ‘niets doen’, maar om te voorkomen dat m’n les een soort hoorcollege wordt, deel ik deze info verspreid over de les.

 

In dit blog heb ik zes principes waar je op moet letten met Yin Yoga op een rijtje gezet.

 

1) Adem

Je ademhaling is je leidraad en houvast in een houding. Soms kan een houding kan een bepaalde manier van ademen teweegbrengen. Laat dit gebeuren, en neem het waar als een externe toeschouwer.

Soms kan het helpen om je adem heel bewust te sturen naar een gebied waar je spanning en weerstand ervaart. Gebruik je adem ook als een punt van focus.

Je kan de beweging volgen die je kan waarnemen in je lichaam, je ademhaling tellen of bijvoorbeeld woorden koppelen aan de in- en uitademing. Op een inademing kan je dan in jezelf ‘in’ zeggen, of ‘ruimte’, en op een uitademing ‘uit’ of ‘ik ontspan’ of ‘ik laat los’.

2) Kom in de ‘Yin-modus’

Kom op een zachte (yin-)manier in de houding, zonder jezelf te forceren. Eenmaal in de houding ga je rustig wachten op dat wat zich aandient, zonder dit te willen veranderen, beïnvloeden of te beoordelen. Reageren is ‘yang’, observeren en niet reageren is ‘yin’. En zo ontstaat heel geleidelijk steeds meer begrip. Voor je lichaam, en jou als persoon. Niet een analytisch begrip, maar een dieper liggend begrip.

3) Zoek de juist mate van weerstand op

Beter worden in (Yin-) Yoga is eigenlijk steeds beter leren voelen waar jouw grens ligt, welke mate van weerstand voor jougoed voelt. Waar gaat weerstand over in pijn, oftewel ‘dient deze houding mij, of doe ik mezelf geweld aan?’

Het is goed om je je te realiseren dat deze mate van weerstand altijd verandert. Per dag of per moment van de dag. Blijf dus altijd open en nieuwsgierig naar wat je lichaam je vertelt terwijl je in de houding komt.

4) Blijf minimaal 3-5 minuten in de houding voor het optimale effect

 Je blijft gemiddeld 3-5 minuten in een Yin-houding, maar langer kan natuurlijk altijd als dat goed voelt.

Je lichaam (je bindweefsel heeft tijd nodig om zich langzaam over te geven aan de houding en dit proces kan je niet versnellen.

Probeer je zelf voor te stellen dat bindweefsel van zichzelf een hard stuk boter is, en dat die boter gaat smelten als je wat langer in de houding blijft. Op het moment dat de boter gaat smelten wordt het bindweefsel soepel, en komt de doorstroming (van o.a. Chi) op gang, en dat is wat je wilt bereiken!

Bij Yin Yoga is tijd belangrijker dan je inzet.

5) Ontspan je spieren

Het is belangrijk om de spieren in en rond het gebied waar de stretch of druk plaatsvindt, volledig te ontspannen. De spieren vangen anders alle stretch of druk op, en dat bereik je niet het bindweefsel.

Je mag wel andere spieren (buiten dit gebied) licht aanspannen als je hiermee de houding effectiever of comfortabeler maakt.

6) Voel na en neem hier de tijd voor

Als je uit een houding komt, is het belangrijk om de tijd te nemen om de houding na te voelen. Tijdens een houding wordt de doorstroming van Chi en bloed in bepaalde gebieden tijdelijk geblokkeerd.

Als je na de houding op je rug gaat liggen en volledig ontspant, voel je waar de Chi naar toe stroomt en voel je hoe de doorstroming in je bindweefsel weer op gang komt. Dit kunnen hele intense fysieke sensaties zijn (tintelingen, warmte), en soms is het een heel subtiel gevoel of meer een gevoel van ruimte of lengte.

Na een tijdje nemen die sensaties af en voel je vaak een lekker ontspannen gevoel door je hele lijf. Als je hier regelmatig de tijd voor neemt na een houding, wordt je steeds gevoeliger voor (de stroom van) energie (Chi) in je lichaam.