Maak gebruik van de Lente-energie: 6 tips!

Yes, de Lente is nu echt begonnen! Je voelt vast aan jezelf en alles en iedereen om je heen dat er iets verandert. Er hangt een andere energie in de lucht, mensen zijn vrolijker, je ziet overal bloemen en nieuwe blaadjes verschijnen en je hebt opeens zin om zaken eens grondig aan te pakken.

In de winter is het goed om net als de bomen en de dieren lekken te cocoonen, maar in de lente is het juist fijn om de boel eens lekker op te schudden en nieuwe plannen te verwezenlijken. Dus…tune in op de vitale levenslustige energie van de lente en bloei (weer) helemaal op!

Met deze zes tips maakt je optimaal gebruik van de vitale energie van de Lente:

  • Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn Lever– en Galblaas verbonden met de lente. Het moment dus om deze meridianen extra te stimuleren in (Yin-) yogahoudingen. De meridianen van Lever en Galblaas lopen aan de binnenkant van je benen (Lever), en aan de zijkanten van je lichaam (Galblaas). Houdingen waarbij je deze gebieden strekt (en dus doorstroming van de ‘chi’ bevordert), zijn dus fijn om in de lente extra vaak te doen! Denk bijvoorbeeld aan Bananasana, Shoelace, Sleeping Swan, Straddle, etc.
  • Maak gebruik van de vitale lente-energie die ervoor zorgt dat je nieuwe plannen kan verwezenlijken. Denk goed na over wat je wilt, zet een visie voor de toekomst neer. Dit is het moment!
  • Kom in beweging. Bij Lever- en Galblaas horen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde het weefsel van de spieren en de pezen en die willen graag bewegen. Rek je regelmatig uit en neem wat vaker de fiets of wandel tijdens de lunch. En dan heb je meteen de volgende tip te pakken:
  • Ga naar buiten en voed je met de krachtige metamorfose van de natuur. Zie hoe de de blaadjes aan de bomen elke dag groter worden, er steeds meer bloemen komen en hoor steeds meer vogels. Fotograaf bijvoorbeeld elke dag een tak van een boom/plant bij jou in de tuin/straat zodat je over een paar weken een toffe Time Lapse (bijvoorbeeld met deze app) kan maken.
  • Uit je gevoelens. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is het vanwege de link met Lever en Galblaas in de lente extra belangrijk om je te uiten. Denk aan uitspraken als ‘spuw je gal’ of ‘houdt niets op je lever’!
  • Laat je inspireren/geruststellen: Je kan altijd weer opnieuw beginnen. Iedere lente ben ik weer geraakt door het feit dat alles altijd weer opnieuw begint. Dat de cyclus van groei en verval maar eindeloos door blijft gaan. Op momenten dat het tegenzit kan ik hier veel kracht uithalen want het is een geruststellende gedachte dat je net als die blaadjes aan de boom altijd weer opnieuw kan beginnen.