Yin Yoga en de herst (met herfst-sessie!)

Zo zit je nog met je voetjes in het zand te genieten van de warme zon (ok, dit lijkt opeens heel lang geleden!), en zo ben je weer kastanjes aan het rapen en is het koud en nat buiten: de herfst is begonnen! In dit blog ga ik wat dieper in op deze periode, en deel ik een lekkere Yin Yoga-sequence die helemaal is afgestemd op de herfst!

Bij de overgang van de zomer naar de herfst gaan we van een periode die heel yang is (alles is veel, groot, kleurrijk, warm etc) geleidelijk naar een periode die wat meer yin is (meer naar binnengekeerd, rustig, observerend). Dit zie je in de natuur, en voel je vaak ook zelf: je hebt meer de behoefte om binnen te zijn, wat meer rust te pakken en te reflecteren op de periode die achter je ligt.

Yin yoga kan je heel goed helpen bij een overgang van het ene naar het andere seizoen, zeker als het seizoen wat meer yin wordt, zoals nu van de zomer naar de herfst.

Long- en Dikke Darm-meridiaan

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde staan op dit moment de meridianen van de Long en Dikke Darm centraal. Het grote overkoepelde thema van deze meridianen is ‘tot je nemen’ (inademen) en ‘afscheiden/loslaten’: Van gedachtes, patronen, maar ook fysiek van je ontlasting of bijvoorbeeld bij geboorte (daarom mag je bepaalde punten van de Dikke Darm meridiaan absoluut niet stimuleren tijdens de zwangerschap).

Loslaten

In deze periode is het fijn om extra te focussen op het proces van tot je nemen en loslaten. Om in te ademen en tot je te nemen wat je nodig hebt en wat je helpt, en uit te ademen en los te laten wat je niet (meer) nodig hebt en wat je niet (meer) dient. Loslaten betekent ook dat je accepteert hoe dingen soms gaan flexibel genoeg bent om je aan te passen aan nieuwe situaties. Go with the flow :-).

Yin Yoga is een hele mooie manier om te oefenen met loslaten. Om te observeren, naar binnen te keren, en vervolgens niet meteen in actie te komen maar alleen maar ‘zijn’ met dat wat er op dat moment is.

Wil je zelf een Yin yoga sessie doen die helemaal is afgestemd op de herfst?