Recept voor een net even andere pompoensoep

Bij de herfst denk ik meteen aan: pompoen! Mijn favoriete groente :-). Pompoensoep, pompoen-risotto, geroosterde pompoen… you name it, ik vind het allemaal even heerlijk.

Omdat ik zo vaak pompoensoep maak, vind ik het leuk om wat te experimenten met extra ingrediënten. Een goede vriendin liet me laatst een soep proeven waar ik meteen helemaal ondersteboven van was. Misschien herken je dat gevoel wel, zo’n smaak die je meteen een fijn, warm en veilig gevoel geeft, zoals soepen dat soms kunnen doen. Wat was het geheim? Dat zat hem in een extra ingrediënt… de Peteh-boon, ook wel bekend als ‘de stinkboon’. Wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken, en heet stinkboon omdat je er (naar het schijnt) nogal van uit je mond gaat ruiken (nog erger dan knoflook). Maar… het is naast lekker (echt!) ook super gezond: het schijnt je bloeddruk te verlagen, en werkt o.a. goed bij stemmingswisselingen en depressiviteit.

Hier het recept voor een net even andere pompoensoep, geniet ervan!

Ingrediënten:

  • 400 gram pompoen, geschild en in blokjes gesneden
  • +/- 400 gram zoete aardappel, in blokjes gesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui of 2 sjalotjes, gesnipperd
  • een paar peteh-bonen (naar eigen smaak, begin met +/- 4-6)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 500 ml groentenbouillon
  • 400 ml kokosmelk
  • peper & zout

Bereiding:

Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe hetzelfde met de zoete aardappel en zorg dat de stukjes pompoen en zoete aardappel ongeveer even groot zijn, dan gaart het gelijkmatig.

Verhit wat olijfolie in een grote pan. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en laat een paar minuutjes aanfruiten. Voeg dan de pompoen- en zoete aardappel-blokjes toe en bak een paar minuten mee. Voeg dan de bouillon en daarna de peteh-bonen toe, en kook de groenten in zo’n 20 minuten zacht en gaar.

Zet dan het vuur uit, voeg de kokosmelk toe en pureer het geheel in de staafmixer. Breng daarna het geheel op smaak met peper & zout.