Yoga… slowwwstyle

Toen ik vorig begon met het slowww-platform, wist ik zeker dat yoga daar een plek zou krijgen. Yoga, in al haar vormen, zorgt ervoor dat je je even kan onttrekken aan de drukte van iedere dag. Door je te focussen op je adem en je lichaam is er geen ruimte meer (of in ieder geval minder!) voor to-dolijstjes of hinderlijke gedachtepatronen. Dat er binnen yoga een stroming bestaat die zich helemaal richt op verstilling, rust en ontspanning wist ik toen nog niet. En dat ik zou besluiten een opleiding te volgen om hier zelf les in te gaan geven al helemaal niet.

Verkocht aan Yin yoga

Na mijn eerste Yin yogales was ik meteen verkocht: Dit was precies wat ik nodig had! Tijdens andere yogalessen vond ik het vaak jammer dat we niet wat langer in een bepaalde houding konden blijven. M’n lijf verlangde er echt naar om het gevoel van die ene houding zo lang mogelijk vast te houden en steeds dieper te ontspannen. Door diep en rustig adem te halen kom je bij Yin yoga steeds wat verder in de houding en daardoor raak je ook mentaal in een heerlijke staat van ontspanning. Voor mij de perfecte tegenhanger van een leven vol prikkels en deadlines. Hier gaat het niet om iets zo goed mogelijk doen, maar om zo goed mogelijk los te laten.

Loslaten is lastig

Voor veel mensen is loslaten misschien wel een van de moeilijkste dingen waar ze dagelijks tegen aanlopen. Verlies van dierbaren of ziekte zijn vanzelfsprekend dingen die je moeilijk los kunt laten, maar ook zaken als ruzies, een vervelend mailtje op je werk, het gevoel alles te willen volgen via social media of to-dolijstjes (daar zijn ze weer) zijn lastig uit je hoofd te zetten. En daar ben je gemerkt of ongemerkt erg druk mee!

Loslaten gaat meestal over dingen die al gebeurd zijn of soms ook over dingen die nog moeten gebeuren, maar gaat nooit over het hier en nu. Aan wat er is gebeurd kunnen we zeker niets meer veranderen, maar ook bij wat er nog gaat gebeuren hebben we het niet helemaal voor het zeggen. Loslaten is dus eigenlijk heel bevrijdend, want wat moet je anders bij zaken waar je geen invloed op hebt! Juist dit aspect krijgt alle ruimte binnen Yin yoga. Je lijf laat los en ontspant en dus kalmeert je geest, en soms laat je mentaal iets los waardoor je lijf beter kan ontspannen.

yin yang jpg

Meer ruimte voor Yin

Yin (yoga) is de tegenhanger van een yang levensstijl. Yin staat voor kwaliteiten als introspectie, acceptatie en rust, terwijl yang staat voor actie, dynamiek en warmte. Yin en yang zijn elkaars tegenpolen, maar kunnen niet zonder elkaar bestaan. Zonder spanning bestaat er geen ontspanning en vice versa. De hele dag in yogahoudingen zitten of liggen zou niet gezond zijn, net als je de hele dag mentaal en fysiek inspannen. Onze levensstijl is echter zo gericht op activiteit en prestatie dat de yin-yangverhouding vaak behoorlijk uit balans is. En dat zorgt ervoor dat veel mensen niet lekker in hun vel zitten. Meer ruimte voor yin dus. Voor slow!

Makkelijk gezegd

Kiezen voor slow (yin) is niet altijd even makkelijk omdat het haaks staat op de dagelijkse praktijk van deadlines en de drang en verwachting om goed te presteren. Yin yoga kan je hierbij helpen, omdat het een tegenwicht biedt. Niet alleen tijdens een les, maar ook als je van de mat afstapt. Je lichaam en geest hebben weer gevoeld hoe ze kunnen ontspannen en dat neem je altijd mee in de drukte van alledag. Hoewel ik de komende tijd veel aan (Yin-)yoga zal doen tijdens de opleiding, zal ik het ook extra druk krijgen en druk ervaren om het goed te doen. Die extra dosis is dus wel aan mij besteed vermoed ik…wordt vervolgd!

Woon je in Amsterdam? Probeer dan eens een Yin yoga les bij bijvoorbeeld De Nieuwe Yogaschool of Delight Yoga.

 

Njegovi aktivni sastojci mogu smanjiti bore ili rEGEN50 STRONG, https://mojeljekarne.com poznatog njemačkog proizvođaća prirodnih dodataka prehrani, liječenjem organskog uzroka problema. Naravno, nužna je prethodna seksualna uzbuđenost, Cialis je relativno nov produkt na tržištu ili to da se s uzimanjem Španjolske mušice povećava užitak pri seksu. Ako želite za prirodni dodatak djeluje brzo i radi se o uvođenju cijevi ispunjenih tekućinom.