Hoe houd je het ontspannen gevoel van je vakantie nog even vast?

Het duurt meestal even, maar ergens tijdens de vakantie merk ik opeens dat er iets is veranderd. Ik loop langzamer, ik check minder m’n mobiel, m’n gedachten lijken wat minder onrustig en van de hak op de tak, en het gevoel van tijd verdwijnt. O, is het al zo laat? Welke dag is het eigenlijk vandaag?

Met deze ontspannen blik lijkt de wereld er ook opeens anders uit te zien. Ik zie minder beren op de weg, voel meer vertrouwen, krijg meer ideeën en kan meer genieten. Natuurlijk, een dag ziet er anders uit tijdens een vakantie. Er is geen ochtend-stress met kinderen die op tijd op school moeten zijn of bussen & deadlines die moeten worden gehaald. Toch weet ik uit ervaring dat ook deze situaties helemaal niet zo vervelend zijn als je uitgerust en relaxed bent en hoe fijn en belangrijk het dus is om dit gevoel vast te houden na de vakantie.

In dit blog deel ik graag een aantal tips met je die mij altijd helpen om het ontspannen gevoel van de vakantie nog even vast te houden.

Tip 1: Naar buiten

Zolang het niet regent ben ik in de vakantie eigenlijk de hele dag buiten. Thuis komt het niet in je op om een frisse dag buiten te ontbijten, maar tijdens de vakantie doe je dit gewoon. Met een trui aan. De hele dag buiten zijn werkt enorm ontspannend dus ik blijf dit altijd doen na m’n vakantie. Wanneer het maar even kan buiten eten, buiten koffie drinken, en veel lopen en fietsen.

Tip 2: Geen haast

Geen haast. Dat is wel een van de fijnste dingen in de vakantie. En eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld om thuis te blijven voelen. Mijn grootste haast-moment is de ochtend. En dat levert altijd stress op en dus een vervelend begin van de dag. Een kwartiertje eerder opstaan doet wonderen. Zorgen dat jij in ieder geval klaar bent en rustig met de dag bent begonnen. Misschien wel met een korte meditatie, of gewoon even alleen aan de keukentafel met een kop koffie, zonder telefoon of andere vorm van afleiding.

Tip 3: Meer offline

Helemaal offline was ik niet deze vakantie, maar toch een stuk minder. Met je telefoon binnen handbereik is het vaak lastig om de verleiding te weerstaan om even wat op te zoeken, en dan toch weer even social media te checken, te kijken wat voor weer het wordt, je mail te openen, en voor je het weet ben je weer een half uur verder. En voel je je vaak niet relaxter.

Leg je telefoon dus wat vaker bewust uit zicht zodat je gewoon niet in de verleiding komt. En gebruik dat verloren half uur om een stukje te lopen of een dutje te doen 🙂

Tip 4: Minimaliseer

Iedere vakantie kom ik weer terug met een tas vol ongedragen kleding. En dan neem ik niet eens veel mee. Ook realiseer ik me iedere vakantie weer hoe weinig je eigenijk nodig hebt en hoeveel rust dat geeft.

Al voor de vakantie begint bij mij de grote schoonmaak omdat we ons huis vaak verhuren. Alle kasten gaan leeg en ik kan meteen weggooien of weggeven wat ik nooit aanheb of nooit gebruik. Dat geeft zo’n heerlijk gevoel! Na de vakantie is weer zo’n ronde als alles weer terug de kast ingaat.

Tip 5: Plan momenten van ‘niets’

Last but not least: doe niets! Op vakantie zijn er momenten waarop ik echt niets ‘doe’. Geen bezoek aan een stadje. Geen wandeling. Geen boek. Ik zit in m’n strandstoel en staar voor me uit. Of ik doe een dutje in de hangmat.

Dit is misschien wel de lastigste om vol te blijven houden, maar zo goed als het wel lukt! Het helpt mij om deze ‘niets-tijden’ in m’n agenda te zetten. En natuurlijk druk ik deze melding wel eens weg als het me echt niet uitkomt, maar ik voel me zo’n stuk beter als ik iedere dag 1 of 2 keer wel zo’n moment pak. En met 5 of 10 minuten voel je je vaak al als herboren. Even liggen met de timer op 10 minuten, eventueel met op je koptelefoon een ontspannings-oefening.

Tip 6: Meer spelen

Hoe vaak ben je in het dagelijkse leven aan het tafeltennissen of badmintonnen? Tijdens de vakantie doe ik dit bijna dagelijks, maar eenmaal thuis is het vaak lastig vol te houden. Spelen is voor mij iets doen zonder direct doel of nut en er heel blij van worden. Dit hoeft dus geen dagelijks tafeltennis-toernooi te zijn, maar kan ook iets heel anders zijn, zoals muziek maken of samen met je kids tekenen/knutselen. Ik zit nu zelf iedere dag achter de piano, want voor mij is dat spelen èn een oefening om te genieten van het spelen zonder enige ambitie.

Wat doe jij om je vakantie-gevoel nog zo lang mogelijk vast te houden?

Deel jouw tips in een reactie!