Slowww boekentip 1

Slowww boekentip 1

Nieuw! Ik ga vanaf nu regelmatig een boekentip delen met boeken die mij hebben geïnspireerd op het gebied van rust, vertragen, ontspannen etc.

Ik trap deze maand af met het boek ‘Notes on a nervous planet‘ van Matt Haig.

‘What if the way we live was engineered to make us unhappy? And what if there was something we could do about it?”

Deze zin op de achterflap integreerde me meteen. Maakt de manier waarop we leven ons ongelukkig en gestressed? Matt Haig onderzoekt in dit inspirerende maar vooral erg grappige boek op een hele persoonlijke manier hoe de huidige wereld bijdraagt aan een opgejaagd en onrustig gevoel. Alles komt voorbij: Internet in het algemeen, social media, de manier waarop we nieuws tot ons krijgen, slapen, de snelheid waarmee de wereld verandert etc etc.

Twee favoriete stukken uit het boek:

I sometimes feel like my head is a computer with too many windows open. Too much clutter on the desktop. There is a metaphorical spinning rainbow wheel inside me. Disabling me. And if only I could find a switch off some of the frames, of only I could drag some of the clutter into the trash, then I would be fine. But which frame should I choose, when they all seem so essential? How can I stop my mind being overloaded when the world is overloaded? We can thing about anything. And so it makes sense that we end up sometimes thinking about everything. We might have to, sometimes, be brave enough to switch off in order to switch ourselves back on. To disconnect in order to reconnect.

En deze:

Things that are faster than hey used to be

Mail.

cars.

Olympic sprinters.

News.

Processing power.

Photographs.

Scenes in movies.

Financial transactions.

Journeys.

World population growth.

The deforest of the Amazon rainforest.

Navigation.

Technological progress.

Relationships.

Political events.

The thoughts in your head.

Het boek lees heel prettig omdat het allemaal korte hoofdstukjes zijn van 1 of 2 bladzijden, met lijstjes, opsommingen, inzichten en grappige gedachten. Het zette me allemaal aan het denken en sterkte me vooral heel erg in mijn eigen behoefte om tegen de snelheid van de wereld, en het onvervulbare verlangen naar altijd meer en anders in te gaan. Niet dat het me altijd goed lukt, maar ik voel zo sterk dat dit de weg is. Mijn weg in ieder geval 🙂

Tot de volgende boekentip!

liefs, Miriam